Zoologické zahrady zavřely z hodiny na hodinu. Počítají ztráty a prosí o pomoc

Pozvi zvíře na oběd. Přines třeba kaštany, jablka nebo dýni. Na webech všech zoologických zahrad v Česku se během tohoto týdne objevily zoufalé výzvy. Chovatelé zvířat v nich prosí lidi o pomoc. Koronavirová krize totiž opět zavřela brány těchto zahrad. Zvířata se tak ocitla bez příjmů ze vstupného.

„Zřídili jsme dvě sběrná místa, na kterých nám můžete jídlo předat. Jedno je u hlavního vchodu do zahrady a druhé u služebního vjezdu z ulice Pod Hrachovkou. Fungovat budou v obvyklé návštěvní době zoo, tedy od 9 do 18 hodin,“ píše například zoologická zahrada v Praze.

Zvířecí svěřenci podle ní uvítají třeba hrušky, šípky nebo jeřabiny. Lidé mohou nosit i suché pečivo, jako jsou veky nebo rohlíky. „Pečivo by ale nemělo být sladké ani posypané hrubou solí,“ připomíná pro jistotu ředitel pražské zoo Miroslav Bobek a dodává: „Nechte ale dost plodů i volně žijícím zvířatům.“


Doporučujeme: Pytláci v Africe mají žně. Na ochranu zvířat nejsou kvůli pandemii peníze


O pomoc stojí i táborská zoo. „Víc než kdy dříve uvítáme jakoukoliv pomoc od svým fanoušků a návštěvníků. Jednou z možností je donést tašku kaštanů nebo žaludů, na kterých si pochutnají daňci, zubři a divoká prasata. Zvířata nepohrnou ani dýní,“ napsal ředitel zoo Evžen Korec.

Lidé podle něj mohou nechat tašky s lesními plody na pokladně, kde za ně dostanou dětskou vstupenku. „Tu sice nevyužijí hned, ale budou s ní moci přijet později, až se situace kolem koronaviru uklidní,“ doplnil mluvčí táborské zoo Filip Sušanka.

Milionové ztráty
Foto: Pixabay

Ředitel Safari parku ve Dvoře Králové Přemysl Rabas zase vyhlásil akci „pozvěte zvíře na oběd“. „Nyní máte jedinečnou šanci pozvat – i když jen obrazně – na dobré jídlo svého zvířecího oblíbence, a pomoci tím safari parku vyrovnat se s citelným finančním výpadkem v důsledku pandemie,“ popsal projekt Přemysl Rabas.

Denní menu pro zvířecí labužníky vyjde na 100 až 450 korun a zahrnuje skutečně vybrané lahůdky. „Kuchyně našeho safari parku může v lecčem připomínat kuchyně luxusních hotelů. Mlsní obyvatelé našich expozic si rádi pochutnávají třeba na mangu, fermentovaném listí, libovém hovězím mase nebo čerstvých šnecích,“ říká Rabas. Samozřejmostí jsou i granátová jablka, kaki a další exotické ovoce, čerstvé ryby, ale také množství rozličného hmyzu od larev potemníků k sarančím.

Způsob, jak lze pomoci jednotlivým zoo, najdou jejich návštěvníci a fanoušci na webech těchto zahrad.

Zoologické zahrady se musely pro návštěvníky uzavřít kvůli koronaviru. Své brány zamkly už v pátek. Podle vládního nařízení by měly zůstat zavřené sedmnáct dní. Pro většinu z nich to bude znamenat ztráty v řádech milionů korun. 

Autor: Veronika Rodriguez
Úvodní foto: Pixabay