Konec klecových chovů slepic a drezury v cirkusech. Poslanci dali zelenou novele zákona

Dobrá zpráva pro všechny slepice: poslanci zakázali klecové chovy. Nosnice se z drátěných boxů dostanou za sedm let. Skončit by měla i drezura divokých zvířat v cirkusech. Ovšem jen takových, která se teprve narodí. Stávající tygři a medvědi ještě „doslouží“. Normu stále musí posvětit Senát.

Hlasování o to, jak bude nakonec zákon na ochranu zvířat proti týrání vypadat, provázely obrovské vášně. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) se ve Sněmovně rozčiloval, že zákonodárci zlikvidovali české výrobce. Levná vejce z klecí totiž podle něj z obchodů nezmizí. Supermarkety si je jenom dovezou od farmářů ze zahraničí.

Podobně argumentoval i poslanec za ANO Patrik Nacher. Ten namítal, že místo zákazu chovu se mělo jednat spíš o zákazu prodeje. „Pro obchody totiž nebude žádné omezení platit. Klidně budou prodávat levnější vajíčka z cizích zemí,“ řekl.

Zakažme klece všude v Evropě

Obchodní řetězce už ale ohlásily, že „klecová“ vajíčka ve svých regálech nechtějí. Z prodeje je vyřadí nejpozději v roce 2025. „Tento závazek nepodepsaly jen řetězce, ale třeba i potravinářský koncern Nestlé,“ řekl ve Sněmovně poslanec Vlastimil Válek (TOP 09).

Česká vláda navíc navrhuje, aby evropští poslanci vyhnali drůbež z drátěných boxů ve všech členských státech Unie. Jednotný zákaz klecových chovů na celém evropském území by měl platit od roku 2030. Některé země už navíc nosnice v klecích nemají – takový druh chovu nesmějí provozovat například zemědělci v Německu, Rakousku nebo Lucembursku.

Česko zaujímá v chovu slepic první příčky v Evropě. Podle Českomoravské drůbežářské unie se z pěti milionu slepic chová v klecích zhruba 83 procent. Evropský průměr je přitom padesát procent a například ve Švédsku je je v boxech zavřených jen 11 procent drůbeže.


Doporučujeme: Ukončete užívání antibiotik ve velkochovech, vyzývají vědci. Je to časovaná bomba


Poslanci dali stopku také divokým zvířatům v cirkusech. Zákaz drezury a vystupování těchto zvířat prošel bez větších problémů. Novela ale pamatuje jen na zvířata, která se teprve narodí. „Ta současná budou moci dále vystupovat. Nikdo je neutratí a nesní,“ řekl ve Sněmovně poslanec za TOP 09 František Vácha.

Podle ochránců zvířat jde v obou případech o fantastický úspěch. „A to nejenom pro čtyři miliony českých slepic, ale i pro ochranu zvířat celkově. Děkujeme všem poslancům, kteří zákaz klecí podpořili. Sluší se též poděkovat všem, kteří se nejrůznějšími způsoby zapojili do kampaně. Všichni víme, že bez ohromného společenského tlaku by k žádné změně nedošlo,“ napsal například mluvčí Obránců zvířat Ivo Krajc. Obránci zvířat – OBRAZ vedli kampaň pro zákaz klecových chovů nejméně rok.

Vykročení do civilizovaného světa

Foto: Pixabay

„Přijetí změny tohoto zákona je významným krokem na cestě k pochopení a respektování přirozených práv všech obyvatel naší planety. Jedná se o správný krok a věřím, že není poslední,“ zhodnotil druhou část zákona, která se týká cirkusů, šéf České asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad Zdeněk Knotek.

Biolog a ředitel táborské zoo Evžen Korec označil výsledek hlasování za vykročení do civilizovaného světa. „Přestože definitivní slovo ke zmíněné novele řekne ještě Senát, už dnes lze říci, že Česká republika konečně vykročila do civilizovaného světa. Tedy směrem k zemím, jimž kromě ekonomických ukazatelů záleží také na kvalitě života zvířat, která jejich obyvatelům přinášejí obživu,“ uvedl.

Cirkusy bez zvířat dlouhodobě prosazuje organizace Svoboda zvířat. Divoká zvířata v cirkusech už si nepřála ani veřejnost. Podle průzkumu agentury Focus ze září roku 2018 se pro zákaz drezury divokých zvířat vyslovilo 74 procent Čechů.

Chcete se podívat, jak kdo hlasoval? Výsledky najdete ZDE.

Jak vypadá život zvířat v cirkusech? Podívejte se:

Text: Veronika Rodriguez
Úvodní foto: Pixabay