Spolu s večeří spolknou i vlastní jazyk. Podívejte se, jak hodují žáby
Vědci umístili žáby pod rentgen a zdokumentovali, co se děje v jejich útrobách při jídle. Přišli třeba na to, že žáby spolu s večeří spolknou i celý svůj jazyk. Cvrčka nebo mouchu si na něm dopraví skoro až do žaludku.
Trvá to sotva dvě vteřiny: žába bleskurychle vystřelí jazyk, přilepí na něj cvrčka a vsune si ho do úst. Když pak nebohého tvora polyká, slastně přivře oči. Proč to ale dělá? A co se pak děje v jejích útrobách? To nikdo pořádně nezkoumal. Až doposud.
Badatelé z Floridské univerzity si na žabí hodování posvítili. Zajímalo je hlavně to, jak žába svou kořist z jazyka odstraní. Husté sliny, kterými úlovek obalí, jsou totiž jedny z nejlepkavějších na světě. Předchozí výzkumy třeba ukázaly, že pokud by se chtěla oběť z jazyka vyprostit, musela by vyvinout napětí bezmála 18 tisíc pascalů. Pro představu: stejného výkonu dosahují jen ty nejlepší průmyslové vysavače. Další testy zase odhalily, že žába zvládne pomocí svého jazyka zvednout až 1,4násobek váhy vlastního těla. To je zhruba stejné, jako kdyby se člověk snažil unést na jazyku ledničku.
Vědci proto posbírali několik žab, namířili na ně rentgenové kamery a začali je krmit. Bedlivě přitom dění v jejích útrobách sledovali. Výsledek: „Zjistili jsme, že žáby spolknou se svým úlovkem i jazyk. Pozřou ho kompletně celý. Večeři si tak dopraví prakticky až do jícnu,“ popisuje v magazínu Organismal Biology herpetoložka Rachel Keeffeová. Když jazyk putuje hrdlem až dolů, téměř se dotkne žabího srdce.
Když je kořist na místě, z lepkavého povrchu ho žábě pomáhá „seškrábnout“ jazylka. To je pružná chrupavčitá destička, která je zavěšená na svalových vláknech v krku. Vystřelí hbitě nahoru a zatlačí jazyk k hornímu patru. Tím v podstatě strhne jídlo do jícnu.
„Když žába polyká, zatáhne oči do hlavy. Tím zatlačí na horní patro tlamy a vyvine překvapivě velký tlak na hmyz, který je k jazyku přilepený. Husté sliny pak pod tlakem zřídnou, přestanou lepit a hmyz se posouvá dál do útrob lovce,“ uvádějí dál vědci.
Zdroje: magazíny Organismal Biology a Journal of Experimental Biology.
Text: Veronika Rodriguez
Úvodní foto je ilustrační. Zdroj: Petr Hamerník / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0