Ministr Výborný po nátlaku ochránců zvířat couvl. Jednodušší pravidla pro rituální porážky nebudou

Zvířata se bez omráčení na jatkách porážet nebudou. Proti plánu lidoveckého ministra zemědělství Marka Výborného se postavili ochránci zvířat, část poslanců i široká veřejnost. 

Jen málokterý návrh zvedl takovou vlnu vášní. Šéf resortu zemědělství Marek Výborný se rozhodl, že rozvolní pravidla pro rituální porážky halal. Tedy metodu, při níž zvířata přicházejí o život bez omráčení. Podle novely veterinárního zákona ji měly nově vykonávat nejenom církve a náboženské společnosti, ale také obyčejná jatka. Za komerčním účelem.

Okamžitě se na něj ale sesypaly stovky nesouhlasných e-mailů. Stejně jako na předsedy všech parlamentních stran. Výsledek: ministr Výborný svůj návrh stáhnul. „Část veřejnosti toto řešení odmítá, velkou podporu návrh nemá ani na půdě Sněmovny. Stáhneme ho proto z projednávání a změnu pravidel v tomto smyslu zavádět nebudeme,“ řekl.


Doporučujeme: Zvířata na jatkách pohlídají kamery. Ovšem jen některá, namítají spolky


Foto: Pixabay

Současně ale doplnil, že se bude snažit najít cestu pro to, aby se rituální porážky zakázaly i v ostatních evropských zemích. V některých se totiž konat mohou. Další státy o rozvolnění pravidel uvažují. Důvodem je to, že se právě teď na evropské úrovni připravuje norma, která má omezit přepravu živých zvířat na velké vzdálenosti. Agronomové už tak nebudou moci vyvážet živý skot do zemí, kde se rituální porážky konají. „Svým návrhem jsem proto chtěl ulehčit podnikání českým zemědělcům a výrobcům potravin. Snažil jsem se jim umožnit, aby mohli do těchto zemí vyvážet alespoň takto připravené produkty,“ vysvětlil Výborný.

Ochránci zvířat jsou nadšení. „Ministr se nakonec rozhodl jít soucitnou cestou. Češi zase jednou ukázali, jak moc jim na životech zvířat záleží,“ okomentoval zvrat Pavel Buršík z organizace Obránci zvířat. Podobně reagovala i Romana Šonková z české pobočky Compassion in World Farming. „Opět se potvrdilo, že pokud se lidé ozvou, funguje to. Ostatně politici mají sloužit nám, ne my jim,“ napsala Zvířecím zprávám.


Doporučujeme: Zakažte norování lišek, žádají Výborného ochránci zvířat. Přidávají se i myslivci a veterináři


Návrh zákona byl podle obou organizací nepřijatelný ze dvou důvodů. Prvním byla skutečnost, že při rituálních porážkách se zvířata zabíjejí za plného vědomí. Podřízne se jim hrdlo a nechají se vykrvácet. „Jde tedy o nesmírně bolestivou metodu usmrcování. Zvířata si zaslouží šetrnější zacházení,“ uvedl Pavel Buršík. Kontroverze ale budil i způsob podání návrhu. Šéf zemědělského resortu Výborný totiž dopsal změnu do novely veterinárního zákona dodatečně – když už byla ve druhém čtení ve Sněmovně. Návrhu tak nepředcházela vůbec žádná odborná ani veřejná diskuze.

To rozhořčilo k některé poslance. „Žijeme v jednadvacátém století a ne ve středověku,“ ohradil se proti návrhu i způsobu jeho podání například Oldřich Černý a doplnil: „Uvolnění pravidel umožní jenom trýznění většího množství zvířat.“

Proti porážkám bez omráčení se navíc nedávno postavila i Federace veterinárních lékařů Evropy, která sdružuje na 300 tisíc veterinářů. Ve svém stanovisku z listopadu roku 2020 jednoznačně uvedla, že by se měla pravidla pro povolování těchto porážek v Evropě naopak zpřísňovat. „Porážka zvířat bez omráčení totiž vede k těžkému utrpení zvířat. Je to v rozporu s Lisabonskou smlouvou, která uznává zvířata jako cítící a vnímající bytostí a podle níž by měly vlády jednotlivých zemí věnovat zvířatům při tvorbě legislativy plnou pozornost,“ stojí v prohlášení.


Co víte o stresu zvířat? Zkuste si náš kvíz:


Zdroje: návrh veterinárního zákona, organizace OBRAZ – Obránci zvířat, organizace Compassion in World Farming, stanovisko Federace veterinárních lékařů Evropy, jednání Zemědělského výboru PSP ČR.

Text: Veronika Rodriguez
Úvodní foto: Pixabay