Slepice už nebudou trpět v klecích, rozhodli senátoři. Zakázali i drezuru zvířat v cirkusech

Dobrá zpráva pro všechny slepice: senátoři posvětili zákaz klecových chovů. Nosnice se z drátěných boxů dostanou za sedm let. Skončit by měla i drezura divokých zvířat v cirkusech. Ovšem jen takových, která se teprve narodí. Stávající tygři a medvědi ještě „doslouží“. 

Hlasování o tom, jak bude nakonec zákon na ochranu zvířat proti týrání vypadat, opět provázely obrovské vášně. Debata v Senátu dnes trvala čtyři hodiny. 

Senát normu nakonec posvětil. Vyzval ale českou vládu, aby aktivně prosazovala stejná pravidla v celé Evropské unii. Drůbež by se měla vyhnat z drátěných boxů ve všech členských státech. Jednotný zákaz klecových chovů na celém starém kontinentu by měl platit od roku 2030. 

Některé země už ostatně nosnice v klecích nemají – takový druh chovu nesmějí provozovat například zemědělci v Německu, Rakousku nebo Lucembursku. Obchodní řetězce už navíc dříve ohlásily, že „klecová“ vajíčka ve svých regálech nechtějí. Z prodeje je vyřadí nejpozději v roce 2025. 

Naopak Česko doposud zaujímalo v klecovém chovu slepic první příčky v Evropě. Podle Českomoravské drůbežářské unie se z pěti milionů slepic chová v klecích zhruba 83 procent. Evropský průměr je přitom padesát procent a například ve Švédsku je je v boxech zavřených jen 11 procent drůbeže.


Doporučujeme: Ukončete užívání antibiotik ve velkochovech, vyzývají vědci. Je to časovaná bomba


Senátoři dali stopku také divokým zvířatům v cirkusech. Odhlasovali totiž zákaz jejich drezury a vystupování. Novela ale pamatuje jen na zvířata, která se teprve narodí. „Ta současná budou moci dále vystupovat. Nikdo je neutratí a nesní,“ řekl už dříve při projednávání normy v dolní komoře Parlamentu poslanec za TOP 09 František Vácha.

Vykročení do civilizovaného světa

Foto: Pixabay

Podle ochránců zvířat jde v obou případech o fantastický úspěch. 

„Přijetí novely je významným krokem na cestě k pochopení a respektování přirozených práv všech obyvatel naší planety. Jedná se o správný krok a věřím, že není poslední,“ zhodnotil druhou část zákona, která se týká cirkusů, šéf České asociace veterinárních lékařů volně žijících zvířat a zvířat zoologických zahrad Zdeněk Knotek.

Biolog a ředitel táborské zoo Evžen Korec označil výsledek hlasování za vykročení do civilizovaného světa. „Česká republika konečně vykročila do civilizovaného světa. Tedy směrem k zemím, jimž kromě ekonomických ukazatelů záleží také na kvalitě života zvířat, která jejich obyvatelům přinášejí obživu,“ uvedl.

Cirkusy bez zvířat dlouhodobě prosazuje organizace Svoboda zvířat. Divoká zvířata v cirkusech už si nepřála ani veřejnost. Podle průzkumu agentury Focus ze září roku 2018 se pro zákaz drezury divokých zvířat vyslovilo 74 procent Čechů.

Jak vypadá život zvířat v cirkusech? Podívejte se:

Text: Veronika Rodriguez
Úvodní foto: Pexels
Foto z grafiky: Pixabay