Jak krmit psa? Trendem je návrat k přírodě, říká výrobce granulí lisovaných zastudena Martin Müller

Doby, kdy psi dostávali zbytky z kuchyně, jsou nenávratně pryč. Část lidí servíruje svým mazlíčkům syrové maso a kosti, další jim sypou do misek granule. Jakýmsi kompromisem mezi oběma směry jsou granule lisované zastudena, tedy sušený barf. Jedny takové granule začal nedávno vyrábět Martin Müller z Pardubic. „Mohu tak ovlivnit kvalitu i složení, za kterým si pak mohu také stát,“ vysvětluje.

Co se vám vybaví při vzpomínce na vašeho prvního psa?
První pes mne provázel doslova s prvními dětskými krůčky. Byla to Arka, fena německého ovčáka, která mne milovala. Parťačka na hraní i ochranu. Pamatuji se, že mne v zimě vozila na saních.

Jaké krmení jste jí tehdy dávali?
Před půlstoletím se v socialistickém Československu krmení psů tolik neřešilo. Základ tvořilo samozřejmě maso, ale jinak psi jedli dostupné potraviny i zbytky.

Co mívá k večeři váš dnešní pes?
Základ tvoří kvalitní granule, které mu občas zpestřím dobrou masovou konzervou.

Proč ho krmíte právě takto?
Protože dobře zvolené granule už dnes obsahují všechny živiny a vitamíny, které pes potřebuje k růstu, udržení zdraví a kondice.

Jaké jsou dnes vůbec trendy v krmení mazlíčků? 
Je to podobné jako u lidí: trendem je postupný návrat k přírodě. To znamená, že se prosazuje krmení granulemi vyrobenými z kvalitních přírodních surovin, s vysokým obsahem masa, bez chemických přísad, a také bezobilnými. Měly by být zpracované šetrnými metodami, aby se v nich zachovalo maximální množství živin – takovou metodou je právě lisování za studena.

Vy jste dokonce jedny takové začal sám vyrábět. Co to obnášelo a čím jsou tyto granule jiné?
Důvod byl jednoduchý: mohu tak ovlivnit kvalitu i složení, za kterým si pak mohu také stát. A zákazníkovi výrobek nabídnout za férovou cenu. Jsem jediný, kdo nabízí u nás za studena lisované granule grain free.

Mezi chovateli se ale hodně prosazuje i krmení syrovou stravou, tedy barfování. Co říkáte na tento způsob?
Barfování je pro psa nejpřirozenější. Ale vzhledem k tomu, že samotné maso není kompletní krmivo, tak je ho třeba vhodně doplnit – přidat řadu potravinových doplňků a vitamínů. Proto bych tuto metodu doporučil spíš zkušenějším chovatelům. Je třeba si také uvědomit, že příprava tohoto krmiva má i svoji časovou náročnost. Granule lisované zastudena jsou ale v podstatě jakýmsi „sušeným barfem“.

V posledních letech se hodně hovoří o hmyzu jako o krmivu budoucnosti – lidí i mazlíčků. Počítáte i vy s hmyzem při výrobě krmiv?
Ano. Říkám to již řadu let: hmyz se jednou stane potravou budoucnosti. Už je to i vidět, začíná se objevovat čím dál víc potravin obsahujících hmyz. V posledním roce se začaly vyrábět granule a pamlsky s hmyzím proteinem pro psy.

Jak je to s kočkami? Jaký způsob krmení je pro ně podle vás nejlepší a čemu se naopak vyvarovat?
Základem u kočky by mělo být krmení masem nebo opravdu kvalitní masovou konzervou. Pokud jde granule, u kočky je nejdůležitější vybrat takové, které jí budou „sedět“.  Pokud se to podaří, tak nemá smysl dál experimentovat, je třeba se jen držet toho, co je osvědčené. Vyvaroval bych se kapsiček, které jsou plné ochucené vody s minimálním obsahem masa. I když lidem připadá, že je kočka zbaští s velkou chutí, bohužel jí mnoho výživného a prospěšného nedají.

Text: Veronika Rodriguez
Úvodní foto: archiv Martina Müllera