Rok a půl natvrdo. Za množírnu psů padl nepodmíněný trest. Přijdou i tvrdší, věří advokát

A je to tu. „Konečně padl historicky první nepodmíněný trest za množírnu psů,“ píše ve svém komentáři pro online magazín Zvířecí zprávy advokát a místopředseda spolku Hlas zvířat Robert Plicka. 

Stálo nás to necelých pět let práce a doslova tisíce hodin pro bono právních služeb. Nakonec jsme ale orgány činné v trestním řízení přiměli, aby začali rozhodovat tak, jak se v obdobných případech sluší a patří: tento týden padl historicky první nepodmíněný trest za odhalenou množírnu psů.

Rozsudek se týká množitelky Ivy Wastlové, na kterou jsme podali v roce 2018 obsáhlé trestní oznámení. Její otřesnou nelegální činnost jsme s naším spolkem Hlas zvířat pomohli odhalit příslušným státním orgánům. A to přímo na místě – tedy v množírně v Sedleci na Plzeňsku a v množírně v Plzni Na Vinicích.

V malých klecích se tam nad sebou tísnilo přes sto zubožených, nemocných a podvyživených psů. Policii jsme vedle podnětu k domovní prohlídce dali i podnět k hledání ostatků utýraných zvířat. Kriminalisté ostatky skutečně našli. Byly to desítky mrtvých těl zvířat. Některá byla zakopaná v zemi na zahradě, další se nacházela v sudech nebo dokonce v mrazáku.


Doporučujeme: Tyran zvířat ublíží i dítěti. Každé podezření na týrání proto hlaste


Foto: archiv AK Plicka & Partners a spolku Hlas zvířat

Množitelka Iva Wastlová se následně roky všemožně snažila obstruovat soudní jednání. Doufala, že se tím vyhne spravedlnosti. Tak se ale naštěstí nestalo – i díky velice profesionálnímu přístupu soudkyně. Tento týden byla množitelka odsouzena k nepodmíněnému trestu odnětí svobody ve výši osmnáct měsíců.

Rozsudek ještě není pravomocný, i tak se ale jedná o úspěšné dovršení naší mnohaleté práce na tomto případu. Jsme rádi, že orgány činné v trestním řízení uznaly, že s ohledem na rozsah této hrozivé činnosti, jež způsobila utrpení stovkám zvířat, by nebylo uložení podmíněného trestu výchovné.

Psi si ponesou celoživotní následky

Všechna zvířata, která tuto hrůzu přežila, si odnesla celoživotní zdravotní následky. Ve spolupráci s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových se všem psům naštěstí podařilo najít nové domovy. Vzhledem k tomu, že jsme s některými pejsky a majiteli stále v kontaktu, ale můžeme opravdu potvrdit, že ač pejsci mají milující rodinu, následky si ponesou po celý život.

Závěrem pouze dodáme, že tato trestná činnost byla spáchána ještě před naší novelou trestního zákoníku. Nyní už by byl pachatel obdobné trestné činnosti odsouzen nejen za týrání zvířat, ale i za chov zvířat v nevhodných podmínkách se sazbou pět až deset let. Aktuálně řešíme několik množíren, kde již tato sazba hrozí, proto očekávejte brzy další takové spravedlivé a ještě přísnější tresty.

Robert Plicka
 Advokátní kancelář PLICKA & PARTNERS a místopředseda spolku Hlas zvířat
Úvodní foto je ilustrační. Zdroj: Pexels