Vysoký tlak trápí skoro polovinu kočičích seniorů

Máte doma kočku starší sedmi let? Tak pozor. Skoro polovina z nich totiž trpí vysokým krevním tlakem. Ten přitom může poškodit zrak i ledviny. Přivodit může také poruchy štítné žlázy.

Veterináři si to ověřili ve studii Mercury Challenge, která zkoumala zdravotní stav 9 594 koček z dvaceti zemí světa. Doktoři při ní odhalili hypertenzi až u čtyřiceti procent kočičích seniorů. Měření se přitom konala opakovaně – u každého mazlíčka celkem pětkrát.

Hodnoty byly u některých zvířat až alarmující. „U dvanáctiletých koček nebyl výjimkou ani tlak 160 mmHg, zdravé zvíře by se přitom mělo pohybovat na hodnotách mezi 120 a 135 mmHg,“ píše se ve zprávě, kterou na svém webu zveřejnila společnost Ceva Animal Health, jež se na studii podílela. 

U třináctiletých koček se tlak vyšplhal až k 187 mmHg. „Což už je stav, který může nevratně poškodit některé vnitřní orgány,“ varuje zpráva.

Takto postižené zvíře mívá poruchy ledvin a zraku, může se potýkat i se zvýšenou funkcí štítné žlázy. Hůř se mu dýchá a mívá problémy se srdcem. Trpívá sklíčeností a depresemi.

Těžkou hypertenzi, která měla na svědomí trvalé následky, veterináři odhalili u pětiny koček. Třetina měla poškozené ledviny, pětina trpěla chorobami srdce a 17 procent domácích šelem se potýkala s poruchami štítné žlázy.

Chovatelé by proto měli podle veterinářů tlak mazlíčků pravidelně kontrolovat. Měli by jim ho nechat změřit alespoň jedenkrát ročně. Zvlášť pokud jde o sedmiletou či starší kočku.

Do studie se zapojili i čeští veterináři – poskytli data od 110 koček. Kromě nich prošly prohlídkami šelmy z Norska, Francie, Německa, Rakouska, Belgie, Argentiny a Mexika.

Text: Veronika Rodriguez
Úvodní foto: Freepik