Být v kůži mořské vydry, spořádal by člověk až 43 obědů denně
Pokud bychom měli tak rychlé spalování jako mořská vydra, každý den bychom spořádal až 13 kilo jídla. Zjistili to vědci, kteří zkoumali, jak se toto zvíře zvládá vypořádat s třeskutými mrazy severního Pacifiku.
Na začátku stála jednoduchá otázka: Proč je mořská vydra tak hubená? Oproti jiným zvířatům, která se prohánějí v ledových vodách severního Pacifiku, nemá tak silou vrstvu podkožního tuku. Přesto v krutých podmínkách bez problémů přežije.
Vědci začali tuto záhadu zkoumat. A dospěli k zajímavým výsledkům.
Zjistili, že se vydra ohřívá úplně jinak. „Místo podkožního tuku se spoléhá na teplo, které se uvolňuje z jejích svalů,“ uvádí v magazínu Science fyziolog Traver Wright z Texas A&M University. Skoro polovinu veškeré svalové energie nepoužije na to, aby se pohybovala, ale na ochranu proti zimě.
To ale samozřejmě vyžaduje, aby měla této energie dost. Musí opravdu hodně jíst. „Aby se její tělo udrželo dostatečně zahřáté, musí každý den spořádat asi tolik škeblí, chobotnic a chaluh, kolik odpovídá pětině její hmotnosti,“ dodává vědec.
Pro srovnání: pokud by se stejně vydatně stravoval i sedmdesátikilový člověk, spotřeboval by každý den asi 13 kilo jídla. To je zhruba 43 obědových porcí.
„Rychlé musí být i zpracování požité potravy,“ doplňuje Traver Wright. Vydra má podle něj až třikrát rychlejší spalování než většina dalších savců.
To ovšem není všechno. Vydře pomáhá překonávat chlad ještě jedna důležitá věc: extrémně hustý kožich. Vědci dokonce zjistili, že jí z jednoho centimetru čtverečního kůže vyrůstá až 150 tisíc chlupů.
„Zvíře musí o svou srst i velmi dobře pečovat. Aby si zachovalo její izolační schopnosti, musí si ji neustále pročesávat a zbavovat parazitů či krystalků soli z mořské vody,“ podotýká v Journal of Experimental Biology ekoložka Laura Yeatesová z University of California. Touto činností podle ní zvíře stráví asi desetinu svého dne.
Výsledkem ale je, že si vydra mořská dokáže udržet nejenom útlý pas, ale i tělesnou teplotu okolo 37 stupňů. A to i v těch nejtužších mrazech a nejchladnějších vodách ledového oceánu.
Zdroje: Zdroje: magazín Science, Journal of Experimental Biology a web University of Chicago.
Text: Veronika Rodriguez
Úvodní foto: Mike Baird / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0