Dochází nám zásoby, volají o pomoc ukrajinské útulky

Ukrajinské útulky volají o pomoc. Ocitly se uprostřed bojů a dochází jim zásoby. Nemají krmivo, ani veterinární léčivo. Není totiž nikdo, kdo by jim ho dovezl. Doprava kolabuje kvůli ruské invazi.

„Právě probíhá válka. Ozbrojené síly Ukrajiny zaútočily na armádu Ruska. Nevíme, jestli náš útulek bude zítra existovat. A nikdo nepomůže. Bože, nechť se stane tvá vůle. Zvířata za tento nesmysl nemůžou.“  

To je poslední příspěvek, který v pátek v 16:39 hodin zveřejnila na své facebookové stránce organizace Happy Paw se sídlem v Kyjevě. Pak se odmlčela.

Během dne ještě stihla informovat, že je situace v ukrajinských útulcích stabilizovaná a zvířata jsou naživu. „Problémy ale začínají být s dodávkami krmiva,“ uvedla Nastya Abolieshevaz z Happy Paw. Žádná doručovací služba totiž není schopná potřebné krmivo a veterinární léky dovézt.


Doporučujeme: Černobyl po 35 letech. Okolí elektrárny kypí životem, lesem se potulují zdivočelé krávy


Foto: Freepik

„Není palivo do aut, v některých krajích navíc ani nelze vybírat hotovost nebo platit za potraviny kartou,“ vysvětlila Nastya Aboliesheva.

Nejhůř je na tom podle ní Hostomel, což je útulek sousedící s letištěm v kyjevské oblasti. Toto letiště v pátek obsadili, jak uvedla agentura ČTK s odkazem na ruské ministerstvo obrany, ruští výsadkáři.

Vydržíme dva dny

Totéž potvrdila serveru Newsweek i pracovnice dalšího kyjevského útulku Shelter Best Friends. „Je to strašně těžké a bojíme se, co bude dál. Kvůli bojům nepracují žádní dodavatelé krmiv pro zvířata,“ uvedla. Útulek se podle ní stará o zhruba tisíc zvířat a zásoby už má jen  na dva dny. „Potřebujeme proto pomoc. Musíme k nám dostat pytle s krmivem. Útulek bude rád i za jakoukoliv finanční podporu,“ řekla.


Doporučujeme: Hvězdy a outsideři útulků. Lidé chtějí jorkšíry, na ocet jsou černé kočky


Psů v útulcích totiž skokově přibývá. „Každý den jich lidé hodí přes plot i několik,“ popisuje Nastya Aboliesheva. Část z nich jsou psi ztracení, další zvířata odkládají lidé, kteří se o ně nemohou za této situace postarat. „Spousta těchto psů je obrovsky vystresovaná z neutuchajících výbuchů v okolí,“ podotkla Nastya Aboliesheva. Před vypuknutím konfliktu bylo podle ní na Ukrajině asi 50 tisíc toulavých psů a koček.

Její organizace současně zveřejnila na své facebookové stránce aktuální informace o záchranných partnerech po celé zemi.


Zdroje: facebooková stránka Happy Paw Charity Foundation, server Newsweek, České noviny.

Text: Veronika Rodriguez
Úvodní foto je ilustrační. Zdroj: Pixabay