Psi z oblasti zmizeli, hlásí záchranáři z ostrova La Palma. Po zvířatech dál pátrají

První pokusy o záchranu psů, kteří jsou už dva týdny uvězněni v troskách domů na ostrově La Palma, nedopadly dobře. Zvířata se vůbec nepodařilo najít. Akce přesto dál pokračuje.

„Jsme na místě a uskutečnili jsme první průzkumné lety. Nenašli jsme ale vůbec žádnou stopu, po psech není ani památky. Termokamery zaznamenaly jen dva zajíce. V oblasti je ale obrovská výheň, psi se proto mohou před žárem někde ukrývat,“ vysvětlil Jaime Pereira, generální ředitel společnosti Aerocámaras, která se záchrany uvězněných zvířat ujala.

Tým přesto v akci dál pokračuje. „Jsme dvacet minut od místa, kde by se psi měli pohybovat. Máme veškerá povolení, baterie v dronech jsou stále nabité na osmdesát procent, zařízení je schopné detekovat psy na tři sta metrů,“ oznámil ve středu kolem šesté hodiny odpoledne na facebookovém profilu společnosti.


Doporučujeme: Šestý smysl zvířat: povodeň či zemětřesení vycítí i týdny dopředu


Foto ilustrační: Freepik

Speciální tým dorazil na ostrov La Palma ve středu ráno. Jeho jediným cílem je záchrana psů, kteří zůstali uvěznění mezi proudy žhavé lávy ve vesničce Todoque. Zvířata se společnost pokusí dostat pryč pomocí velmi složitého manévru s námořními drony.

„Do opuštěné oblasti vyšleme nákladní dron, který jsme původně vyvinuli pro trochu jiné účely – mají přepravovat zboží na lodě mířící přes Gibraltarský průliv,“ popisuje Jaime Pereira.

Upravený dron

Dron podle něj měří asi 2,5 metru v průměru a je schopen přepravit až čtyřiadvacetikilový náklad. Pracovníci firmy ho upravili tak, aby mohl převážet i živá zvířata. „Kromě toho ho bude doprovázet ještě jedno podpůrné zařízení. To pilotovi umožní manipulovat se zvířaty naprosto bezpečně,“ řekl už dříve španělskému listu El País.


Doporučujeme: Držte nám palce, prosí záchranáři. Dnes se pokusí vysvobodit psy z ostrova La Palma


Dron podle něj přiletí na místo a spustí dolů síť s návnadou. Jakmile do ní pes vstoupí, síť se stáhne a zařízení začne stoupat. Odnese psa do bezpečí, kde už na něj budou čekat veterináři. „Pokud vše půjde dobře, celá akce by měla u každého ze psů trvat zhruba čtyři minuty. Pokud ale do sítě vběhnou psi dva, budeme muset počkat, až jeden z nich odejde. Pokusíme se ho nejspíš odlákat dalším dronem,“ říká Jaime Pereira.

Organizace Leales.org mezitím uspořádala sbírku na pomoc uvízlým psům. Během několika dnů už vybrala více než 15 tisíc eur (tedy asi 420 tisíc korun). Společnost Aerocamaras ale uvedla, že si žádné peníze za záchranu zvířat účtovat nebude. Peníze poputují na veterinární péči o psy. „Tu budou určitě potřebovat, protože jsou vyzáblí a vyčerpaní. Po celou dobu také dýchají toxické plyny,“ řekl Jaime Pereira.

Vyčerpaní a vyhublí

Psi se nacházejí v malé obci Todoque na ostrově La Palma. Tento ostrov ochromilo zemětřesení a výbuch sopky v masivu Cumbre Vieja. Vesnice už je dávno evakuovaná, několik psů tam ale uvízlo. Na záběrech, které zachytily kamery, je patrné, že jsou vyhublí a vyčerpaní. Marně hledají potravu na místě zasypaném sopečným popelem.

Lidé jim proto poslední týden a půl posílali alespoň jídlo a vodu pomocí menších dronů. „Pěšky se k nim totiž nedostaneme, v okolí je pořád příliš vysoká teplota,“ vysvětlil španělské televizi RTVE jeden z místních obyvatel José Barreto.

Zdroje: El País, televizi RTVE, facebooková stránka společnosti Aerocámaras.

Text: Veronika Rodriguez
Úvodní foto: Freepik